הכלכלה הגלובלית- שוקי המניות בארה"ב שוברים שיאים חדשים ברמות המחירים על רקע נתונים חיוביים לגבי הפעילות הכלכלית, המשך מדיניות מוניטארית מרחיבה וכן ירידה במספר גורמי סיכון, שהעיבו בעבר על השווקים. האינפלציה נמוכה מאוד, שיעורי האבטלה באירופה עדיין גבוהים והצמיחה שברירית מה שמבטיח שהריביות הנמוכות יישארו באירופה לפחות בכל שנת 2015 וככל הנראה גם הרבה מעבר לכך.
על אף הרבעון החיובי, חשוב לזכור כי העליות לוו בתנודתיות רבה של השווקים, בעיקר באירופה.
בשנת 2015 צפויה הצמיחה של הכלכלה העולמית להאיץ מרמה של 3.3% השנה לרמה של כ-3.8%. בארה"ב צפויה עלייה בקצב הצמיחה לכ- 3% ובגוש האירו צפויה צמיחה מתונה של
כ-1.3%. במדינות המתעוררות, שאכזבו השנה עם צמיחה נמוכה של כ-4.4%, צפויה האצה קלה בצמיחה לכ-5%.
על רקע סביבת מאקרו תומכת (שיפור בצמיחה ושיעורי ריביות אפסיות) וביצועי החברות, סביר להניח כי שוק המניות השורי ימשיך גם בשנה הבאה למרות רמת התמחור הגבוהה שאין להתעלם ממנה.
ארה"ב- מרבית הנתונים ממשיכים להיות חיוביים – ארה"ב מתרחבת בקצב שנתי של 5% ברבעון השלישי של השנה. מדובר בצמיחה רבעונית החזקה ביותר מאז 2011. ההתאוששות בארה"ב צוברת תאוצה וזה בולט בנתוני שוק העבודה. הירידה החדה במחירי הנפט תורמת אף היא לרווחת הצרכן האמריקני. נתונים אלה מחזקים את ההערכה שהריבית בארה"ב תעלה במחצית שנת 2015.
אירופה – הנתונים הכלכליים בגוש האירו מוסיפים להצביע על פעילות ממותנת – כלכלת גוש האירו צמחה ברבעון השלישי בשיעור שנתי של 0.6%. הקצב אמנם נמוך אך מגמת שיפור קלה לאחר צמיחה של 0.3% ברבעון השני. סקרי הציפיות ובהם מדד מנהלי הרכש ומדדי אמון של צרכנים ועסקים פסימיים ומצביעים על התכווצות צפויה בפעילות במדינות אירופה.
בנאום שנשא נשיא ה ECB מריו דראגי, הוא שב והדגיש כי הבנק מוכן לנקוט בצעדים לא קונבנציונליים נוספים במאבקו נגד האינפלציה הנמוכה בגוש האירו. הצהרותיו האחרונות, על הכוונות להתחיל לרכוש אג"ח ממשלתיות הביאה לירידה נוספת בתשואות אג"ח ממשלתיות רבות בגוש האירו.
יפן – המדיניות המוניטרית והפיסקאלית המרחיבה תמשך. יפן נמצאת כבר בהגדרה של מיתון מזה שני רבעונים בשל המיתון דחה ראש ממשלת יפן שינזו אבה את השלב השני של העלאת המע"מ שתוכננה וכן קרא להקדמת הבחירות. בבחירות אלו הוא נבחר שנית וצפוי להמשיך ברפורמות אותן התחיל.
צעדים אלו של הרחבה פיסקאלית משפיעים על הצמיחה בטווח הקצר, אך מחלישים את היין מנגד. גם בצד המוניטרי נמשכת המדיניות המרחיבה. הבנק המרכזי מגדיל את רכישות האג"ח שלו ובכך לעודד את הצמיחה הנמוכה יחסית.
בסיכום רבעוני עלה מדד הדאו עלה ב-5.5% ו-7.5% בסיכום שנתי, S&P500 עלה ב-5.5% ו-11.4% בכל השנה והנסדא"ק עלה ב- 5.8% ו-18% בסיכום שנה.
מדד היורוסטוקס 600 הניב תשואה של 7.2% ומדד ה- DAX הגרמני המייצג את החברות המובילות בגרמניה עלה בכ-2.7% מתחילת שנה.
מדד הניקיי היפני שהיה המדד הטוב ביותר בשנה שעברה כאשר זינק בכ-57% עקב רפורמות מרחיקות לכת לשינוי מבנה הכלכלה, בשילוב עם הרחבה מוניטארית ופיסקאלית חסרת תקדים, עלה בשנה הקודמת בכ-7.1%.
מדד השווקים המתעוררים של MSCI הניב תשואה שלילית של 4.63%, כאשר מדדי המניות ברוסיה קרסו 44.9% מתחילת שנה ומנגד מדד ניפטי בהודו עלה 31.4%.
שוק המניות בארץ
ישראל - המשק והפעילות הריאלית המקומית:
דברים רבים שהם בעלי השפעה על הכלכלה ועל השווקים הפיננסיים קורים לאחרונה במשק הישראלי. הבחירות הוקדמו לחודש מארס 2015, השקל נחלש באופן משמעותי מול הדולר, מחירי הנפט בעולם ירדו בחדות, והאינפלציה בישראל עדיין נמוכה בהרבה מהיעד.
בסה"כ הפעילות הכלכלית רושמת התאוששות ניכרת יחסית לתקופת הלחימה של מבצע צוק איתן.
כמעט כל האינדיקטורים האחרונים לפעילות היו חיוביים וביחוד אלו שקשורים לצריכה הפרטית.
שוק המניות המקומי
מדד ת"א 25 עלה ב-10.2% השנה בהמשך לעלייה של 12% בשנה הקודמת. ואולם, עיקר עליית המדד נבעה ממניית טבע שתרמה לו 6%, ומניות בזק ונייס שתרמו יחד 5% נוספים. ב-7 בדצמבר הגיע המדד לשיא של 1493.85 נקודות, גבוה ב-8% מהשיא הקודם שנרשם בדצמבר 2013.
בניגוד למדד ת"א 25 שעלה, מדדי המניות הבינוניות והקטנות- מדד ת"א 75 ומדד יתר 50- ירדו ב-9.8% וב-11.5% בהתאמה. מחזורי המסחר נותרו דומים לשנה שעברה והסתכמו בממוצע ב-1.2 מיליארד שקל ביום.
הבורסה קרובה לרמות שיא כל הזמנים. לאחר שעלתה במיוחד בחודשים פברואר, מרץ וספטמבר. חלק ממדדי המניות המקומיים נמצאים בעת הנוכחית ברמות שיא היסטוריות, המושפעות ככל הנראה, מהמגמה החיובית בשווקים המפותחים בכלל ובארה"ב בפרט. הגורמים המרכזיים המזינים את המגמה החיובית הם: הריביות הנמוכות במדינות המפותחות, כמו גם בישראל, אשר תומכים בתשואות הנמוכות בשוק אגרות החוב ומקטינים את האטרקטיביות של השקעה באפיק זה (המשמש כאלטרנטיבה להשקעה במניות).
המניות הבולטות השנה הם טבע, פרוטרום, נייס, אופקו ובזק. טבע גם בולטת במיוחד בתשואה שהשיגה מתחילת השנה עלייה של 65% בשער המניה.